EPK: Slår opp med fremtiden med dystopisk retro-EDM

Bandcamp – Spotify  Soundcloud – Apple Music – Youtube eller download full album mp3.

Fremtiden er kaputt. Teknologien triumferte. Maskinene og algoritmene i skyene har allerede vunnet. Vi, er produktet. Men langt, langt vekke, i et øde og forvridd landskap av tomme batterier, døde skjermer og overhodet ingen dekning…  våkner en svart engel.

“The Wrong Future” er 7de album fra UGRESS, som i snart 20 år har levert dunkel, dystopisk og dansbar elektronika til utallige klubber, scener, festivaler, filmer, TV-serier og videospill. Ugress har konsistent presentert en leken og påtatt troskyldig retro-flørt med “den skumle fremtiden”. Og plutselig befinner vi oss der. “The Wrong Future” er et mørkt kjærlighetsbrev til en naiv drøm om halv-rare sci-fi filmer … som nå er virkelighet.
Slippes digitalt og på vinyl fra artistens eget selskap Uncanny Planet fredag 13. april, distribusjon via Phonofile / The Orchard. Samtidig slippes første musikkvideo Dreamstroyer. Videre omtale av artist og enkeltspor under.

The Wrong Future

01 – “There Is No Here, Here” feat. The Interet – åpningssporet er en hyllest til mørk og hard tidlig 90-talls techno, og har et enormt og episk crowd-sourced kor basert på tusenvis av opptak fra frivillige mennesker fra hele verden, som har bidratt med stemmer. Låten er fra en scenekunst forestilling hvor artisten selv forsvinner inn i en retro-datamaskinbasert grønt “cyberspace”. Tittelsporet og opptreden rundt låtene har vunnet priser og oppmerksomhet på festivaler for teknologi, dans og kunst i Europa.
02 – “Dreamstroyer” er et dramatisk tegneserie-samlivsbrudd med fremtiden, i kombinasjon med 80-talls videospill-toner og moderne steppete og trappete beats. Musikkvideoen til sporet hvor Ugress dukker opp på skjermer og paneler i alskens sci-fi filmer og forsøker flagge at forholdet holder på å gå skeis, premieres samtidig med albumet fredag 13 april. Link til pre-release av videoen under.
03 – “Mending A Tear In The Fabric Of The Night” er en energisk og søt triphop-ballade, med nynnende vokal av Annlaug Børsheim. Sporet plukker på nostalgiske strenger fra alle årtier, med breakbeat samples fra 00-tallet, etniske world-samples fra 90-tallet, dataspill harmonier og melodier fra 80-tallet, og varme synther og effekter fra 70-tallet.
04 – “Better Living Through Algorithms” er en åpenbar hommage til en nokså velkjent 90-talls sample-basert fest-musiker. I dag er det maskinene, algoritmene og investorene som styrer både fest og hits, men det er jo kjekt å late some ingenting og late som vi danser med.
05 – “Dead In A Dreamweb” er en hyllest til både digitale og syreblod-baserte monstre, pakket inn i et dubbete landskap av tunge cyber-punk pixler og sexy virtuelle assistener. Vokalistene som har funnet ut at monstre faktisk finnes, og lurer på om de kan drømme om dem, er Siri, Alexa og Cortana.
06 – “The Little Cloud Who Wouldn’t And The Rainbow Who Couldn’t” er avslutningssporet, og satt sammen fra hundrevis av individuelle Youtube kor som entusiastisk og gripende synger en populær islandsk salme fra 1200-tallet om “kjære makten i skyene”. Dette sporet, og svermen av samples som deltar, bærer kanskje aller best ideen om anelsen vi alle har for tiden: Det som befinner seg der oppe over regnbuen, er kanskje ikke det vi drømte om.

Om artisten

Ugress (Gisle Martens Meyer) er en prisbelønt norsk artist, komponist og media-kunstner, som begynte med elektonika prosjektet “Ugress” i 2000 og nå arbeider som media-kunstner, komponist, produsent og utøver innen samtidskunstfeltet i hele Europa. Hans arbeider har et pop-musikalsk, elektronisk og filmatisk uttrykk, med musikk og live visuals som grunnleggende elementer. Verkene utforsker ny teknologi, digital kultur, sosiale medier og fremtidsnær sci-fi, og hvordan disse feltene påvirker oss både som individer og samfunn.

Martens Meyer er aktuell i 2018/2019 med en landsdekkene biblioteksturne (!) med “lyden av kunnskap”, med å redefinere nasjonalromantikken gjennom ny film-musikk og landsturne med stumfilm-klassikeren “Brudeferden i Hardanger” og med å undersøket problemstillinger rundt kunstig intelligens og følelser i media-prosjektet “I And The AI”, 2019.

Martens Meyer har gjort produksjoner og bestillinger for en rekke nasjonale og internasjonale institusjoner og festivaler bl.a. Bergen Filharmoniske Orkester, Carte Blanche, Nasjonalballetten, NRK, Festspillene i Bergen, Rikskonsertene, SONY Computer Entertainment, BIT20 Ensemble, Tanzhaus NRW Düsseldorf, Cinematekene i Norge, Marseille Europeisk Kulturhovedstad 2013, KORK, Hiroshima Barcelona, Stavanger Konserthus, InShadow Lisboa, MarteLIVE Festival Roma, InShadow, Lisboa.

Media

 

Ugress, Gisle Martens Meyer, live på Østre. Fotograf Eivind Senneset.

Ugress, Gisle Martens Meyer, live på Østre. Fotograf Eivind Senneset.

Bergen, Norge, 02.09.2011: Ugress spiller p Bergen Kino etter premieren p Pushwagner-dokumentaren. FOTO: EIVIND SENNESET